Każdy uczeń potrzebuje prawidłowo skomponowanego i przygotowanego drugiego śniadania. Posiłek ten z punktu widzenia żywieniowego jest bardzo ważny do prawidłowego funkcjonowania mózgu podczas nauki, co wiąże się z właściwym procesem przyswajania wiedzy i zapamiętywania. Regeneruje również utracone siły. Posiłek ten powinien uzupełniać witaminy, składniki mineralne, energię, a także płyny. Drugie śniadanie nie należy do obfitych posiłków, powinno składać się z łatwo przyswajalnych produktów, które bez problemu można zabrać do szkoły.

       Propozycje produktów składających się na ten ważny posiłek przedstawili uczniowie klas II i III podczas spotkań z pielęgniarką szkolną. Na talerzach królowały zdrowe, pełnowartościowe kanapki. Alternatywą dla nich były kolorowe owocowe szaszłyki. Przygotowane  posiłki z apetytem zostały zjedzone przez uczniów.