Dzień sałatkowy czyli witaminowy zawrót głowy

            12 października  2015 r .,w przeddzień Europejskiego Dnia Walki z Otyłością szkolne korytarze przenikały niecodzienne zapachy. To dzięki inicjatywie zespołu nauczycieli do spraw Promocji Zdrowia p. Magdalenie Ciekot-Rudawskiej, Małgorzacie Cierpiał i Magdalenie Wachowicz po raz trzeci odmieniamy szkolne śniadania. Uczniowie ze swoimi wychowawcami i przy wsparciu rodziców wykazali się pomysłowością w przygotowaniu zdrowych sałatek i przekąsek z wykorzystaniem wylosowanego owocu lub warzywa.                     

Wspaniale udekorowane stoły a na nich sałatki, soki, kanapki przyciągały wzrok. Ich degustacja pokazała, że warto zdrowo się odżywiać. Zostały poddane ocenie jury złożonego z Dyrekcji i pielęgniarki szkolnej. Wszyscy mogą czuć się zwycięzcami, bo tego dnia przygotowali i spożywali bardzo zdrowe drugie śniadanie. Wśród najmłodszych największe wrażenie zrobiła ekipa kucharzy z klasy I d wych. P. B. Hamerla i I e wych. M. Najgebauer

Piękna dekoracja stołu i różnorodność sałatek przygotowanych przez klasy II a i II d. Zaskoczyła znajomość przepisów  w klasie III B. Starsze klasy utrzymywały wysoki poziom prezentacji potraw przygotowanych do degustacji. Zwyciężyła marchewkowa uczta klasa IV b.

Kolejne miejsca przyznano inspiracjom ogórkowym kl.V b i śliwkowym wariacjom w cieniu wielkiej dyni zaprezentowanym przez kl.V c

Organizatorzy akcji:

Magdalena Ciekot – Rudawska

Małgorzata Cierpiał

Małgorzata Gurtkiewicz

Magdalena Wachowicz